tiistai 29. maaliskuuta 2016

Jäniksille juhlat


Kevätaurinko on hellinyt puutarhureita pari päivää, juuri sopivasti omenapuiden leikkauksen aikaan. Samalla harvennettiin syreenimetsää, joka on varsin korkeaa minun makuuni. Lisäksi leikkasin talventörröttäjät perennapenkeistä, tehden uudelle kasvulle tilaa.

Oksia ja varsia kertyi melkoinen pino. Siitä tulikin monta kassillista ravitsevaa oksasilppua - levitettäväksi karviaisille, ruusuille, karhunvadelmalle, pienille omena- ja luumupuille, alppiruusulle, sitruunapuulle, vadelmille... kaunista ja varmasti myös hyväntuoksuista.

Kyllä nyt kelpaa jänisten tulla juhlimaan. Nehän ovat muutenkin loikkineet puutarhassa koko talven. Joku mokoma söi upean karhunvadelman, sekä kauniin maanpeiteruusun.

Epäilen suurta rusakkoa, joka lompsii tyytyväisen oloisena kaiken talvea. Kas kun ei rapsutettavaksi tule.



maanantai 28. maaliskuuta 2016

Pienet piippanat


Ihmeellistä aikaa tämä kevät. Ei tarvita montaa aurinkoista päivää, kun vihreää piipottaa jo siellä sekä täällä. Monin paikoin on vielä vieressä lunta, mutta se ei tahtia haittaa.

Kuvissa on ainakin lumikelloja, talventähtiä, tulppaaneja, unikoita, karhunvadelmaa ja ruohosipulia.

sunnuntai 27. maaliskuuta 2016

Asukkaita odotellaan


Kaksi linnunpönttöä vapaana - sopivat mainiosti esimerkiksi talitiaisille, joita pihapiirissä on paljon. Ei hullumpi myöskään kirjosiepolle. Puhdistettu ja rekisteröity. Pehmikkeiksi laitettu vähän heinää ja muuta kuiviketta, siitä voi sitten jatkaa oman maun mukaan. Suosittu ruokapaikka pienen pyrähdyksen päässä.

(Onpa hauska seurata, kun linnut laulavat aamusta iltaan ja lentelevät ympäriinsä.)

Miljoona linnunpönttöä -kampanja, Yle: http://yle.fi/aihe/miljoona-linnunponttoa

Linnunpönttöjen rakennusohjeet, Birdlife: http://www.birdlife.fi/lintuharrastus/linnunponttojen_rakennusohjeet.shtml

Pöntöt & Linnut -opas, Birdlife: http://www.birdlife.fi/julkaisut/esitteet/index.shtml

maanantai 21. maaliskuuta 2016

Annabellet istutettu


Maajussi tositoimissa, viljelyksiä vahtimassa.

Kun puutarhalla ei voi vielä paljoa puuhastella, on keskityttävä pienempiin asioihin. Olen piirtänyt monta sivua pihasuunnitelmaa, tehnyt pari taimitilausta ja kylvänyt ensimmäiset siemenet. Yritän kyllä olla kiirehtimättä, koska taimet ehtivät kasvaa parissa kuukaudessa hyvänkokoisiksi. Loppumetreillä niitä on sitten jo hankala hoitaa, ennen avomaalle istutusta.

Kokeilen tänä vuonna myös perunoille taimikasvatusta, josko satoa saataisiin sitten aikaisemmin. Viimevuotiset Timot olivat hyvänmakuisia, nyt laitoin kovasti kehuttua Annabelleä. Kukkapurkit kyllä osoittautuivat vähän pieniksi, taimet joutuu varmaan siirtämään myöhemmin maitopurkkeihin. Mutta kyllä ne tuossa alkuun pääsevät.


Maaliskuussa kylvettyä:

Kreikkalainen kukka - oudot kirjaimet, mutta sininen
Lehtoakileija - Aquilegia vulgaris, Nelson Garden
Mustasilmäsusanna - Thunbergia alata, S S Siemen, Schetelig
Peruna - Annabelle, Pitolan Peruna Oy, Tyrnävä
Purjo - Allium porrum, De Carentan 2, Lidl

lauantai 12. maaliskuuta 2016

Kevättä ilmassa


Ohikiitävä hetki metron ikkunasta. Kevät on ihan kohta.