Herkkuja

Suolaiset
  • Juustosconssit   -   2,5 dl vehnäjauhoja, 1 dl kaurahiutaleita, 1 dl juustoraastetta, 0,5 tl suolaa, 0,5 tl sokeria, 2 tl leivinjauhetta, 50 g voita, 2 dl maitoa. Sekoita kuivat aineet, lisää sulatettu voi sekä maito. Sekoita puuhaarukalla tasaiseksi, älä vaivaa. Jaa taikina pellille neljään kekoon, ripota jauhoja, taputtele litteiksi. Jaa taikinapyörällä neljään osaan, ripota pinnalle juustoraastetta sekä auringonkukan siemeniä, yrttejä tms. Paista 225 C 12-15 min.
  • Juustosarvet   -   5-6 dl vehnäjauhoja, 2 dl juustoraastetta, 2 tl leivinjauhetta, 1 tl suolaa, 2 tlk kermaviiliä, 3 rkl öljyä. Täytteeseen 3 dl juustoraastetta, 3 munankeltuaista. Pinnalle 2 munaa voiteluun, unikon tai seesamin siemeniä. Sekoita kuivat aineet, lisää kermaviili ja öljy, sekoita mahdollisimman vähän mutta tasaiseksi. Jaa kahteen osaan, kauli jauhojen kanssa pyöreiksi. Jaa taikinapyörällä kahdeksaan osaan, täytä, kierrä sarviksi leveästä päästä alkaen, voitele ja koristele. Paista heti 225 C 10-15 minuuttia.
  • Pataleipä   -    7 dl jauhoja, 1-2 tl suolaa, 0,5 tl kuivahiivaa, 3,5 dl lämmintä vettä (42 C). Sekoita lämpimään veteen kuivahiiva, sitten muut aineet. Älä vaivaa. Peitä muovikelmulla ja liinalla, jätä huoneenlämpöön 12-24 tunniksi (mitä pidempi kohotusaika, sitä maukkaampi leipä). Ripota hieman jauhoja ja kääntele kulhossa palloksi. Kohota liinan alla puoli tuntia. Laita pata kylmään uuniin, lämpiämään 225 asteeseen. Kippaa taikina kuumaan pataan, paista kannen kanssa puoli tuntia, ilman kantta vielä vartti.
  • Feta-pinaattimuffinsit - Sekoita 100 gr sulatettuun voihin tai margariiniin 2 dl kermaviiliä, 2 munaa, 0,5 tl suolaa, 100 gr fetajuustokuutioita, mukavasti silputtua pinaattia sekä keskenään sekoitetut 3 dl vehnäjauhoja ja 2 tl leivinjauhetta. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.
Makeat
  • Mansikka-persikkakeitto   - 3 kypsää persikkaa, 0,5 l mansikoita, 1 dl sokeria, 2 dl kivennäisvettä. Paloittele ja tarvittaessa valuta persikat, lisää mansikat ja sokeri, soseuta tasaikseksi. Lisää kivennäisvesi juuri ennen tarjoilua. Tarjoa lisäkkeeksi marenkeja, tai vaniljakermarahkaa, johon tulee 2 dl pehmeää maitorahkaa, 1 dl vispikermaa vaahdotettuna, vaniljasokeria sekä sokeria.
  • Kaura-rusinakeksit   -   Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vaahdota 125 g voita ja 1,5 dl sokeria. Sekoita keskenään 1 dl maidossa liotettuja rusinoita, 1,5-2 dl vehnäjauhoja, 2 dl höyryttämättömiä kaurahiutaleita ja 1 tl leivinjauhetta. Lisää voivaahtoon kuiva seos sekä 0,5 dl kermaa, sekoita tasaiseksi. Nostele pellille ja paista noin 10 min.
  • Letut   -   1/2 l maitoa (tai osa vichyä), 2 munaa, 2,5 dl vehnäjauhoja, 1/2 tl suolaa, 2 rkl voisulaa. Anna taikinan levähtää hetki ennen paistamista.
  • Muhkeat letut   -   3 dl vehnäjauhoja, 1/2 tl suolaa, 1 tl sokeria, 1 rkl leivinjauhetta, 1 muna, 1 prk maitorahkaa, 2 dl maitoa. Anna taikinan turvota ennen paistamista. Paista paksuhkoja lettuja.
  • Pannukakku   -   50 gr voita, 7 dl maitoa, 4 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta, 1 tl sokeria, 1 tl vaniljasokeria tai 1 rkl kardemummaa, 1 tl suolaa, 4 kananmunaa. Vuoraa syvä uunipelti voipaperilla, laita voipala paperin päälle ja pelti uuniin. Kuumenna 225 asteeseen. Sekoita keskenään maito, ja kuivat aineet, lisää viimeiseksi kananmunat. Ota kuuma pelti uunista ja kaada taikina pellille. Paista hieman keskitasoa ylempänä 20-25 minuuttia. Jos teet gluteenittoman, ota pannari 20 minuutin kohdalla uunista, leikkaa ja, paista vielä 10 min. Halutessasi ripottele taikinan päälle 2 dl mustikoita ennen paistamista. Tai laita taikinaan sokerin sijasta 1 tl suolaa, tee jauheliha-sipulitäyte tai kasvistäyte, levitä pannulle ja kaada taikina päälle.
  • Raparperi-rahkapiirakka   -   Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita keskenään 2 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta, 1 dl perunajauhoja, 2 rkl roheita mantelijauhoja, 1 tl leivinjauhetta ja 1 dl sokeria. Nypi joukkoon 125 g margariinia, lisää 1 muna ja sekoita puuhaarukalla tasaiseksi. Painele taikina tasaisesti noin 27 cm läpimittaiseen, voideltuun vuokaan, jätä keskelle reikä piparimuotin avulla. Vaahdota täytteeseen 1/2 dl vispikermaa sokeriripauksen kanssa, lisää siihen 2 dl pehmeää maitorahkaa, 1 muna sekä 1 tl vaniljasokeria. Kaada rahkatäyte taikinan päälle, sitten lisää 0,5 l raparperia pilkottuna. Paista uunin keskitasolla 35 (-40) minuuttia. 
  • Vohvelit   -   4 dl maitoa, 2 munaa, 1/2 tl suolaa, 3,5 dl vehnäjauhoja, 2/3 tl leivinjauhetta, 2/3 dl sulatettua voita. Vatkaa maitoon munat, keskenään sekoitetut kuivat aineet ja voisula. Anna taikinan turvota ennen paistamista. Paista vohveliraudalla.
  • Paistettava juustokakku   - Murskaa pohjaksi 300 gr keksejä, sekoita ne 125 grammaan margariinia. Sekoita täytteeseen 2 purkkia (400 gr) haluamasi makuista tuorejuustoa, saman verran vaniljarahkaa, 1/2 dl sokeria ja 2 rkl perunajauhoja. Lisää yksitellen 4 munaa ja viimeiseksi 2 rkl sitruunamehua. Laita irtopohjavuokaan leivinpaperi (pohjan ja reunan väliin). Levitä keksimurska pohjalle ja hieman reunoille, lisää täyte tasaisesti. Paista 175 asteessa noin 50 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ennen vuo'an reunojen irroittamista. Koristele vaikkapa marjoilla.
  • Raparperipikapullat 12 kpl - Kuumenna uuni 225 asteeseen. Sekoita keskenään 4 dl vehnäjauhoja, 1,5 dl sokeria, 2 tl leivinjauhetta ja 1,5 tl kardemummaa. Lisää 2 dl maitoa, 2 munaa, 100 gr sulatettua ja vähän jäähtynyttä voita sekä 4 dl raparperipaloja, pensasmustikoita tai muita marjoja. Sekoita tasaiseksi taikinaksi, mutta vältä turhaa vaivaamista. Laita paperiset muffinsivuokat metalliselle muffaripellille ja jaa taikina niihin tasan. Ripottele pinnalle raesokeria. Paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Jos käytät marjojen sijasta hilloa, vaikkapa karviaista, jätä maito pois ja lisää jauhoja tarpeen mukaan.
  • Kesän helpoin mustikkapiirakka - Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele pyöreä piirakkavuoka (halkaisija 22-24 cm) hyvin voilla tai margariinilla. Mittaa voideltuun vuokaan 3,5 dl vehnäjauhoja, 1 dl sokeria ja 1 tl leivinjauhetta, sekoita keskenään. Lisää 2 munaa, 1 dl maustamatonta jogurttia ja 0,5 dl rypsiöljyä, sekoita tasaiseksi. Levitä lopuksi taikina kauttaaltaan vuokaan. Tiputtele taikinan päälle 1 dl lemon curd -tahnaa nokareina ja levitä piirakan päälle, ei haittaa, vaikka taikina ja tahna menevät sekaisin. Ripottele 1-2 dl mustikoita piirakan päälle ja lopuksi sirottele pinnalle 1 rkl sokeria. Kypsennä piirakka uunin keskitasossa noin 30 minuuttia. Tarjoa hieman jäähtyneenä esimerkiksi jäätelön kera.
  • Alkukesän raparperipiirakka - Kuumenna uuni 200  asteeseen. Vaahdota 150 gr huoneenlämpöistä voita tai margariinia ja 1,5 dl sokeria Lisää 1 muna ja 0,5 dl vettä sekä keskenään sekoitetut 3 dl vehnäjauhoja, 2 tl kardemummaa (tai vaniljasokeria) ja 1 tl leivinjauhetta. Levitä taikina 26-senttisen vuokan pohjalle ja reunoille. Kaada 5 dl raparperipaloja päälle ja mausta 0,5 dl sokerilla. Sekoita täytteeksi 2 munaa, 200 gr vaniljanmakuista tuorejuustoa tai ranskankermaa ja halutessasi 1 tl vaniljasokeria. Kaada täyte raparperien päälle. Paista uunin alaosassa puolisen tuntia.
  • Marjamuffinsit - Kuumenna uuni 225 asteeseen. Sulata 100 gr voita / margariinia, jäähdytä hieman. Sekoita keskenään 1,5 dl maissi-/ perunajauhoja, 2,5 dl karkeita vehnäjauhoja, 2 tl leivinjauhetta, 1,5 dl sokeria ja halutessasi reilu tl kardemummaa. Sekoita rasvaan jauhoseos sekä kaksi munaa, desi maitoa ja 4 dl pensasmustikoita tai raparperin paloja. Jos käytät mehukkaampia marjoja, vähennä maitoa ja lisää tarpeen mukaan jauhoja. Sekoita tasaiseksi taikinaksi, mutta vältä turhaa vaivaamista. Laita paperiset muffinsivuokat metalliselle muffaripellille ja jaa taikina niihin tasan. Paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.
Juomat
  • Juhlajuoma   -   Isoja mehujäitä, joiden sisällä ehkä kukkia, 3 dl Fun Light tai vastaavaa mehutiivistettä, 1,5 l tavallista Spritea, 1,5 l kivennäisvettä. Iso malja ja boolikauha.
  • Tervetuliaismaljat   -   Castellblanch Cava, rosado semi seco, Sant Sadurni d'Anoi
  • Raparperisima - Keitä 4 litrassa vettä 1 kg raparperia paloiteltuna, mukaan 2 vaniljatankoa ja 4 tähtianista. Siivilöi. Lisää 6 dl taloussokeria, sekoittele kunnes sokeri on sulanut. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Sekoita pieneen tilkkaan herneen kokoinen pala tuorehiivaa. Lisää kattilaan ja sekoita huolellisesti. Anna seistä huoneenlämmössä kannen alla seuraavaan päivään. Laita pulloihin 1 tl sokeria per litra ja kaada sima pulloihin. Älä kierrä korkkeja liian tiukasti kiinni. Nosta pullot jääkaappiin, valmistuu noin viikossa. Sihauttele ylimääräiset hiilihapot välillä pulloista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti