Herkkuja

Suolaiset
  • Juustosconssit   -   2,5 dl vehnäjauhoja, 1 dl kaurahiutaleita, 1 dl juustoraastetta, 0,5 tl suolaa, 0,5 tl sokeria, 2 tl leivinjauhetta, 50 g voita, 2 dl maitoa. Sekoita kuivat aineet, lisää sulatettu voi sekä maito. Sekoita puuhaarukalla tasaiseksi, älä vaivaa. Jaa taikina pellille neljään kekoon, ripota jauhoja, taputtele litteiksi. Jaa taikinapyörällä neljään osaan, ripota pinnalle juustoraastetta sekä auringonkukan siemeniä, yrttejä tms. Paista 225 C 12-15 min.
  • Juustosarvet   -   5-6 dl vehnäjauhoja, 2 dl juustoraastetta, 2 tl leivinjauhetta, 1 tl suolaa, 2 tlk kermaviiliä, 3 rkl öljyä. Täytteeseen 3 dl juustoraastetta, 3 munankeltuaista. Pinnalle 2 munaa voiteluun, unikon tai seesamin siemeniä. Sekoita kuivat aineet, lisää kermaviili ja öljy, sekoita mahdollisimman vähän mutta tasaiseksi. Jaa kahteen osaan, kauli jauhojen kanssa pyöreiksi. Jaa taikinapyörällä kahdeksaan osaan, täytä, kierrä sarviksi leveästä päästä alkaen, voitele ja koristele. Paista heti 225 C 10-15 minuuttia.
  • Pataleipä   -    7 dl jauhoja, 1-2 tl suolaa, 0,5 tl kuivahiivaa, 3,5 dl lämmintä vettä (42 C). Sekoita lämpimään veteen kuivahiiva, sitten muut aineet. Älä vaivaa. Peitä muovikelmulla ja liinalla, jätä huoneenlämpöön 12-24 tunniksi (mitä pidempi kohotusaika, sitä maukkaampi leipä). Ripota hieman jauhoja ja kääntele kulhossa palloksi. Kohota liinan alla puoli tuntia. Laita pata kylmään uuniin, lämpiämään 225 asteeseen. Kippaa taikina kuumaan pataan, paista kannen kanssa puoli tuntia, ilman kantta vielä vartti.
  • Feta-pinaattimuffinsit   -    Sekoita 100 gr sulatettuun voihin tai margariiniin 2 dl kermaviiliä, 2 munaa, 0,5 tl suolaa, 100 gr fetajuustokuutioita, mukavasti silputtua pinaattia sekä keskenään sekoitetut 3 dl vehnäjauhoja ja 2 tl leivinjauhetta. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.
Makeat
  • Mansikka-persikkakeitto   -    3 kypsää persikkaa, 0,5 l mansikoita, 1 dl sokeria, 2 dl kivennäisvettä. Paloittele ja tarvittaessa valuta persikat, lisää mansikat ja sokeri, soseuta tasaikseksi. Lisää kivennäisvesi juuri ennen tarjoilua. Tarjoa lisäkkeeksi marenkeja, tai vaniljakermarahkaa, johon tulee 2 dl pehmeää maitorahkaa, 1 dl vispikermaa vaahdotettuna, vaniljasokeria sekä sokeria.
  • Kaura-rusinakeksit   -   Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vaahdota 125 g voita ja 1,5 dl sokeria. Sekoita keskenään 1 dl maidossa liotettuja rusinoita, 1,5-2 dl vehnäjauhoja, 2 dl höyryttämättömiä kaurahiutaleita ja 1 tl leivinjauhetta. Lisää voivaahtoon kuiva seos sekä 0,5 dl kermaa, sekoita tasaiseksi. Nostele pellille ja paista noin 10 min.
  • Letut   -   1/2 l maitoa (tai osa vichyä), 2 munaa, 2,5 dl vehnäjauhoja, 1/2 tl suolaa, 2 rkl voisulaa. Anna taikinan levähtää hetki ennen paistamista.
  • Muhkeat letut   -   3 dl vehnäjauhoja, 1/2 tl suolaa, 1 tl sokeria, 1 rkl leivinjauhetta, 1 muna, 1 prk maitorahkaa, 2 dl maitoa. Anna taikinan turvota ennen paistamista. Paista paksuhkoja lettuja.
  • Pannukakku   -   50 gr voita, 7 dl maitoa, 4 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta, 1 tl sokeria, 1 tl vaniljasokeria tai 1 rkl kardemummaa, 1 tl suolaa, 4 kananmunaa. Vuoraa syvä uunipelti voipaperilla, laita voipala paperin päälle ja pelti uuniin. Kuumenna 225 asteeseen. Sekoita keskenään maito, ja kuivat aineet, lisää viimeiseksi kananmunat. Ota kuuma pelti uunista ja kaada taikina pellille. Paista hieman keskitasoa ylempänä 20-25 minuuttia. Jos teet gluteenittoman, ota pannari 20 minuutin kohdalla uunista, leikkaa ja, paista vielä 10 min. Halutessasi ripottele taikinan päälle 2 dl mustikoita ennen paistamista. Tai laita taikinaan sokerin sijasta 1 tl suolaa, tee jauheliha-sipulitäyte tai kasvistäyte, levitä pannulle ja kaada taikina päälle.
  • Vohvelit   -   4 dl maitoa, 2 munaa, 1/2 tl suolaa, 3,5 dl vehnäjauhoja, 2/3 tl leivinjauhetta, 2/3 dl sulatettua voita. Vatkaa maitoon munat, keskenään sekoitetut kuivat aineet ja voisula. Anna taikinan turvota ennen paistamista. Paista vohveliraudalla.
  • Paistettava juustokakku    -   Murskaa pohjaksi 300 gr keksejä, sekoita ne 125 grammaan margariinia. Sekoita täytteeseen 2 purkkia (400 gr) haluamasi makuista tuorejuustoa, saman verran vaniljarahkaa, 1/2 dl sokeria ja 2 rkl perunajauhoja. Lisää yksitellen 4 munaa ja viimeiseksi 2 rkl sitruunamehua. Laita irtopohjavuokaan leivinpaperi (pohjan ja reunan väliin). Levitä keksimurska pohjalle ja hieman reunoille, lisää täyte tasaisesti. Paista 175 asteessa noin 50 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ennen vuo'an reunojen irroittamista. Koristele vaikkapa marjoilla.
  • Raparperipikapullat 12 kpl   -   Kuumenna uuni 225 asteeseen. Sulata 100 gr voita tai margariinia, jätä jäähtymään. Sekoita keskenään 2 dl perunajauhoja, 2 dl karkeita vehnäjauhoja, 2 tl leivinjauhetta, 1,5 dl sokeria ja halutessasi reilu tl kardemummaa. Sekoita rasvaan jauhoseos sekä kaksi munaa, desi maitoa ja 4 dl pieniä raparperinpaloja, omenakuutioita tai pensasmustikoita. Jos käytät mehukkaampia marjoja, vähennä maitoa ja lisää tarpeen mukaan jauhoja. Sekoita tasaiseksi taikinaksi, mutta vältä turhaa vaivaamista. Laita paperiset muffinsivuokat metalliselle muffaripellille ja jaa taikina niihin tasan. Halutessasi ripottele pinnalle raesokeria. Paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.
  • Kesän helpoin mustikkapiirakka   -   Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele pyöreä piirakkavuoka (halkaisija 22-24 cm) hyvin voilla tai margariinilla. Mittaa voideltuun vuokaan 3,5 dl vehnäjauhoja, 1 dl sokeria ja 1 tl leivinjauhetta, sekoita keskenään. Lisää 2 munaa, 1 dl maustamatonta jogurttia ja 0,5 dl rypsiöljyä, sekoita tasaiseksi. Levitä lopuksi taikina kauttaaltaan vuokaan. Tiputtele taikinan päälle 1 dl lemon curd -tahnaa nokareina ja levitä piirakan päälle, ei haittaa, vaikka taikina ja tahna menevät sekaisin. Ripottele 1-2 dl mustikoita piirakan päälle ja lopuksi sirottele pinnalle 1 rkl sokeria. Kypsennä piirakka uunin keskitasossa noin 30 minuuttia. Tarjoa hieman jäähtyneenä esimerkiksi jäätelön kera.
  • Alkukesän raparperipiirakka   -   Kuumenna uuni 200  asteeseen. Vaahdota 150 gr huoneenlämpöistä voita tai margariinia ja 1,5 dl sokeria Lisää 1 muna ja 0,5 dl vettä sekä keskenään sekoitetut 3 dl vehnäjauhoja, 2 tl kardemummaa (tai vaniljasokeria) ja 1 tl leivinjauhetta. Levitä taikina 26-senttisen vuokan pohjalle ja reunoille. Kaada päälle 5 dl raparperipaloja ja mausta 0,5 dl sokerilla. Sekoita täytteeksi 2 munaa, 200 gr vaniljanmakuista tuorejuustoa tai ranskankermaa ja halutessasi 1 tl vaniljasokeria. Kaada täyte raparperien päälle. Paista uunin alaosassa puolisen tuntia.
  • Gluteeniton ja laktoositon omenapiirakka, pyöreä    -   Ota 100 g laktoositonta voita tai margariinia ja 2 munaa ajoissa huoneenlämpöön. Viipaloi 3-6 omenaa. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita keskenään 1 dl gluteenitonta perunajauhoa, 1,5 dl gluteenitonta jauhoseosta ja 1 tl leivinjauhetta. Jos piirakan ei tarvitse olla gluteeniton, voit käyttää 1 dl perunajauhoa, 1,5 dl karkeaa vehnäjauhoa ja 1 tl leivinjauhetta. Vaahdota voi ja 1 dl sokeria. Lisää 1 muna sekä jauhoseos. Sekoita tasaiseksi. Levitä taikina voideltuun tai leivinpaperin päälle 25 cm piirakkavuokaan, myös reunoille. Laita reilusti omenaviipaleita, paina ne vähän taikinan sisään. Voit käyttää omenan sijasta 4 dl marjoja tai raparperipaloja. Sekoita keskenään 1 purkki (200 g) laktoositonta kermaviiliä, 1 muna ja 0,5 dl sokeria. Kaada seos piirakan päälle. Paista uunin alaosassa noin 30-35 minuuttia. Tarjoa jäähtyneenä.
  • Mehevä omenapiirakka, pellillinen, 20-24 palaa    -   Ota 2 munaa ajoissa huoneenlämpöön. Viipaloi 6-8 omenaa. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sulata 150 g voita tai margariinia. Sekoita keskenään 6 dl vehnäjauhoja, 1,5 tl soodaa ja 2 tl vaniljasokeria. Vaahdota 2 munaa ja 3 dl sokeria. Lisää vuoroannoksina 4 dl piimää, jäähtynyt rasva sekä jauhoseos. Levitä taikina leivinpaperin päälle syvälle uunipannulle. Lado omenaviipaleet kauniisti piirakan pinnalle. Ripottele päälle 2 tl kanelia ja 0,5 dl fariinisokeria. Paista uunin alatasolla 25-30 minuuttia. Tarjoa jäähtyneenä, vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa. Voit hyvin tehdä piirakan jo edellispäivänä, säilytä viileässä.
  • Somersetin omenapiiras   -   linkki
  • Maisemakahvilan raparperipiirakka, herkullista myös punaherukoilla   -   linkki
Juomat
  • Juhlajuoma   -   Isoja mehujäitä, joiden sisällä ehkä kukkia, 3 dl Fun Light tai vastaavaa mehutiivistettä, 1,5 l tavallista Spritea, 1,5 l kivennäisvettä. Iso malja ja boolikauha.
  • Minttuinen raparperimehu   -   Paloittele raparperin varret 6 litran tai suurempaan astiaan. Raparperinpaloja saa olla litran verran. Lisää 400 g sokeria, 1-2 dl mintun lehtiä, yhden sitruunan mehu ja halutessasi myös raastettu kuori. Kaada 4 l kiehuvaa vettä päälle. Odota kunnes mehu on jäähtynyt, pullota ja laita jääkaappiin. Maista seuraavana päivänä: jos on kovin hapanta, lisää sokeria 2-3 tl per litra. Nauti kylmänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti