keskiviikko 30. syyskuuta 2015

Syyssatoa


Kylmää alkukesää korvasi kaunis loppukesä ja lämmin syksy, joka tuntuu aina vain jatkuvan ja jatkuvan. Harvakseltaan istutetut viljelylaatikotkin kasvoivat lopulta ihan täyteen kaikenlaista. Pöytälaatikosta nimittäin löytyi keväällä monenmoisia siemeniä, osa jo aika vanhojakin, ja lisäksi tuli hankittua pari pussillista uusia. Täytyihän niitä kokeilla.

Värikäs kehäkukkaviidakko - samettikukilla täydennettynä - jätti alakynteen persiljat, pinaatit, kylmästä kärsineet herneet ja tavalliset pavut. Salkopavut sen sijaan löysivät itsensä heinäkuun aurinkoisina päivinä, ja tekivät ihan oppikirjan mukaisesti pari metriä köynnöstä kukin. Entä ne pavut? Pitkiä, maukkaita ja meheviä.





Kolmesta perunasta tuli viljelylaatikossa hieno sato suuria, puhtaita omanmaan pottuja. Ensi kesänä määrän voi tuplata. Säkkikasvatus sen sijaan ei oikein minulle sopinut, toki sieltäkin muutama peruna tuli. Purjot istutettiin kesäkuussa sellaisina ohukaisina heininä, ja nyt lehdillä on pituutta hyvinkin toista metriä.


Kirsikkatomaatti ostettiin taimena, mutta se sai alkukesästä kylmää eikä oikein menestynyt. Myös kurpitsantaimet meinasivat paleltua, mutta selviytyivät sittenkin hienosti. Perunoiden varjossa kasvanut talvikurpitsa on kaunis, oikein malliyksilö, ja lehtikompostissa kasvaneet oikein komeita. Ne saavat vielä jonkin aikaa paistatella syysauringossa. Kesäkurpitsaa on jo syöty sekä sellaisenaan että paistettuna, ja lisäksi pakastettu karkeana raasteena. Salaattisekoitus oli kiva kokeilu. Peltiämpärissä se kasvoi hiukan kivuliaasti, mutta monet mukavat maistiaset siitäkin sai.

Omenasato oli tänä vuonna melko vaatimaton, mutta meille ihan riittävä.

Erityisen kaunista hilloa tulee keskimmäisen puun hedelmistä. Se muistuttaa valkeaa kuulasta, mutta omena ei ole niin arka kolhuille. Huvitus ei tehnyt tänä vuonna yhtään omenaa, ja vanhin, punaisen kanelin tapainenkin, vain muutaman.

Vanha viiniköynnös siirrettiin aiemmin mökin seinustalta katoksen kulmalle. Se ei ollut muutosta moksiskaan vaan kasvoi mukavasti, ja teki loppukesästä pikkuriikkisiä rypäleitäkin. Happaman makuisia ja sitkeitä, mutta aika somia.


Portinviereisessä pyöreässä kukkapenkissä asuu voimakkaan makuinen minttu. Sitä on mukava kuivata talveksi, kauniisiin lasipurkkeihin, maku säilyy hyvin.

Penkin toiseen puolikkaaseen istutettiin muutama kurkkuyrtti, Itävallan tuliaisia. Kauniit kukat käyvät salaattiin siinä kuin kehäkukan terälehdetkin. Yrtti osoittautui runsaskasvuiseksi ja täytti lopulta koko kulmauksen. Maa on siinä(kin) ilmeisen hyvää, kun auringonkukatkin kasvoivat lähes kolmemetrisiksi.

Kukkalaatikkoon istutin muka näkösuojaksi ruusupapua. Valkokukkaiset eivät menestyneet, mutta punakukkaiset pääsivät vauhtiin heinäkuulla. Ne kukkivatkin sitten pitkälle syksyyn.

Ruusupapuja voisi kuulema myös syödä, oikein valmistettuna. Taidan kuitenkin kuivattaa ne ja kasvattaa siemenistä ensi kesänä uusia.


Kylvettyä:

Auringonkukat - Girasol, Rainbow flores, Espanjasta
Kehäkukat - Metsäpirtin multa, HSY
Kesäkurpitsat - Zucchini, Squash, S S Siemen, Schetelig
Kurkkuyrtit -  Boretsch, N.L. Chrestensen, Itävallasta
Pensaspavut - Phaseolus vulgaris, Saxa, Lidl
Perunat - Timo, Kodin Kukat
Pinaatit - Uuden-Seelannin pinaatti, S S Siemen, Schetelig
Purjot - Allium porrum, De Carentan 2, Lidl
Ruusupavut - Phaseolus coconeus, Weisse Riesen, Vesan siemenliike, sekä Phaseolus vulgaris, Rotblühende, Lidl
Ryhmäsamettikukka - Primo Orange,  S S Siemen, Schetelig
Salaattisekoitus - Baby Leaf mix, Lord Nelson
Salkopavut - Phaseolus vulgaris, Neckarkönigin, Lidl
Silpoydinherneet - Pisum sativum,  Kleine Rheinländerin, Lidl
Sokeriherneet - Pisum sativum, Sugar Bon, Lidl
Talvikurpitsat - Tom Fox, Lord Nelson

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti