Säilöttyjä

Kesäkurpitsaraaste - Pakasta kesäkurpitsaa reilunkokoisena raasteena. Mukavan mehukasta salaattiin, tai sellaisenaan lisukkeeksi. Sopii myös keittoihin ja pataruokiin.

Minttuinen raparperimehu - Pilko 6-litraiseen tai suurempaan astiaan litra raparperinpaloja. Lisää 400 gr sokeria, 1-2 dl mintunlehtiä ja 1 sitruunan mehu. Kaada päälle 4 litraa  kiehuvaa vettä. Anna jäähtyä kannen alla, sekoittele välillä. Siivilöi jäähtynyt mehu ja pullota. Nauti kylmänä.

Mummon maustekurkut - 2 l vettä, vajaa 1 dl karkeaa merisuolaa, vajaa 1 dl etikkaa, 2/3 tl kokonaisia valkopippureita, 2/3 tl sinapinsiemeniä, vajaa 1/2 tl kokonaisia neilikoita, 2 valkosipulinkynttä viipaleina, tuoretta tilliä, 1-1,5 kurkkua /purkki, mustaviinimarjapensaan lehtiä. Vuoraa purkit lehdillä. Lisää mausteet ja viipaloidut kurkut vuorotellen, valkosipulit voi jättää päällimmäiseksi. Kurkkuja ei saa olla kovin tiiviisti. Keitä vesi ja suola, lisää etikka ja kuumenna, mutta älä kiehuta enää. Kaada mahdollisimman kuumana, hitaasti purkkeihin. Sulje kannet ja kuuntele, että purkit umpioituvat. Herkuttele noin viikon kuluttua.

Omenahillot - 3 kg omenaa, 1 dl omenamehua, 1-2 sitruunan mehu, 1 kg hillosokeria. 5 kg omenaa (10 l kattila täyteen), 2 dl omenamehua, 3 sitruunan mehu, 1875 g hillosokeria, saat 6,5 litraa hilloa. Keittele sekoitellen niin, että kaikki palat pehmenevät, lisää hillosokeri ja keittele hiljakseen 10 min, sekoittele puulastalla pohjaa myöten. Anna levähtää 20 min ja purkita kuumiin lasipurkkeihin, seuraa että umpioituvat. Halutessasi mausta osa kardemummalla tai kanelilla, 1-1,5 teelusikallista kahteen litraan hilloa.

Omenalastut - Kuivata omenarenkaita uunissa yön yli, 30 asteessa, laita jotain uunin luukun väliin niin, että se pysyy raollaan.

Omenasose pakastimeen - 3 kg omenaa, 1-2 sitruunan mehu, 500 g hillosokeria.

Pinaatit ja pavut - Pese ja sitten keitä kiehuvassa vedessä parin minuutin ajan. Sitten lävikköön jäähtymään, pussitus ja pakastimeen.

Punainen karviaishillo pakastimeen - Perkaa kattilaan 1 kilo karviaisia saksilla. Lisää 2 dl ruokosokeria, 1 dl omenamehua, 1½ kanelitankoa ja 1 rkl kardemummaa. Keitä kymmenisen minuuttia. Poista kanelitangot, lisää 4 dl hillo-marmeladisokeria (vain puolet ohjeen määrästä, koska hillo pakastetaan). Sekoita ja keitä kymmenisen minuuttia. Anna levähtää 20 minuuttia tai kunnes riittävän jäähtynyt, purkita ja pakasta.

Raparperihillo - 1 kg raparperia, 4 rkl vettä, 1-2 tl vaniljasokeria, 375 g hillosokeria. Kuumenna ja sekoittele 10 min, lisää hillosokeri ja keittele hiljakseen 10 min. Anna levähtää 20 min ja purkita kuumiin lasipurkkeihin, seuraa että umpioituvat.

Raparperi-minttuhillo pakastimeen - Pilko kattilaan 1 litra raparperinpaloja. Lisää 2 dl sokeria, 4 rkl juoksevaa hunajaa, 1 dl pieneksi silputtuja mintunlehtiä. (Halutessasi 1 dl sitruunanmehua.) Kuumenna kiehuvaksi, koko ajan pohjaa myöten sekoittaen. Keitä muutaman minuutin ajan ja käännä lämpö pois, sekoittele vielä hetki kuumalla levyllä. Varo ettei pala pohjaan. Hillo on kuumana melko löysää, jäähdyttyään sopivan paksua. Purkita ja pakasta.

Tomaattikastike -  2 kg (7 suurta) tomaatteja, 4 porkkanaa, 4-6 sipulia, 6-8 valkosipulinkynttä, nippu basilikaa. Halutessasi kesäkurpitsaa. Lihamyllyn puhdistukseen kuivaa leipää aluksi ja lopuksi. Jauha ainekset lihamyllyllä suureen kattilaan. Keittele hiljakseen tunti, välillä sekoittaen. Lisää 2 rkl rypsiöljyä, 2 tl paprikajauhetta, 1,5 tl rouhittua mustapippuria, 2 tl sokeria, 1 tl suolaa. Tarkista maku. Purkita pakastimeen tai kuumiin lasipurkkeihin, seuraa että umpioituvat.

Vadelmahillot - 4 l vadelmia, 2 l pensasmustikoita, 1 kg hillosokeria, saat 4 litraa hilloa. 5 litraa vadelmia, 4,5 litraa mustaherukoita, 1850 g hillosokeria, saat 6 litraa hilloa. 3 l vadelmia, 2 l raparperipaloja, 950 g hillosokeria, saat 3,25 litraa hilloa. 3 l vadelmia, 2,5 l mustikoita, 1100 g hillosokeria, saat 3,75 litraa hilloa. 3 l vadelmia, 3 l punaherukoita, 1300 g hillosokeria, saat 3,5 litraa hilloa. Hillosokerin määrät heittelevät tässä, punnitse marjat kiloina ja laita sokeria alaosan ohjeen mukaan.

Vadelma-raparperihillo - Pilko läviköllinen raparperinpaloja. Kaada paksupohjaiseen teräskattilaan, lisää tilkka vettä ja keitä soseeksi hiljaa hauduttaen. Lisää saman verran (noin litra) vadelmasurvosta, sekoita ja kuumenna. Lisää 4-5 dl hillosokeria, kuumenna ja sekoittele 10 min. Anna levähtää 20 min. Purkita kuumiin lasipurkkeihin, seuraa että umpioituvat.

Vadelmat kakunkoristeeksi - Asettele kauniita vadelmia leivinpaperille tarjottimelle tai laakealle vadille. Pakasta. Laita jäätyneet vadelmat varovasti rasioihin, jotta pysyvät kokonaisina.

Vihreä karviaismarmeladi - Perkaa 1 kilo vihreitä karviaisia. Mittaa niiden kanssa kattilaan 1 dl omenamehua, 2 dl ruokosokeria ja 2 dl silputtuja mintunlehtiä. Kuumenna ja keittele 15 minuuttia. Soseuta seos ja kaada uudelleen kattilaan. Lisää joukkoon 330 g hillo-marmeladisokeria. Sekoita ja keitä sekoitellen 10 minuuttia. Anna levähtää 20 min ja purkita kuumiin lasipurkkeihin, seuraa että umpioituvat. Pakasteversioon tuli 3 litraa (teräskulhollinen) vihreitä karviaisia, 1 dl omenamehua, 2 dl silputtua marokonminttua, 2 dl ruokosokeria ja 4 dl hillosokeria. Sain vajaat 2 litraa (8 rasiaa) karviaishilloa.

Hillo lasipurkkeihin
  • Liota lasipurkkeja vähintään vuorokausi kylmässä vedessä, jotta itiöt heräävät.
  • Pese kuumalla vedellä ja tiskiaineella, hyvin harjaten.
  • Kääri sanomalehteä ympärille, jotta purkkeja on helpompi käsitellä, jätä suu avoimeksi.
  • Kuumenna purkit uunissa 125 asteessa 15 min.
  • Keitä kannet kiehuvassa vedessä.
  • Purkita hillo heti kuumiin lasipurkkeihin.
  • Kierrä kannet hyvin ja seuraa, että umpioituvat jäähtyessään.
  • Säilyy jääkaapissa useita kuukausia

Marjalitrat grammoina
  • Kirsikat 750 gr
  • Mustikat 700 gr
  • Puolukat ja karviaiset 600 gr
  • Mansikat, vadelmat, lakat, herukat ja pihlajanmarjat 500 gr

Sokeri
  • 1 dl = 85 gr
  • 100 gr = 1,2 dl

Hillosokerin määrä
  • Lasipurkkihilloihin 3/4 sokeripussin ohjeen määrästä = 2 kg marjoja, 750 g hillosokeria
  • Pakasterasioihin 1/3 sokeripussin ohjeen määrästä = 2 kg marjoja, 300g hillosokeria

Makuja
  • Kardemumma: omena, raparperi, mustikka, puolukka, karviainen
  • Kaneli: omena, raparperi, puolukka, karviainen, herukka
  • Inkivääri: omena, raparperi, mustikka, puolukka, karviainen, herukka
  • Neilikka: puolukka, herukka
  • Tähtianis: puolukka, omena, raparperi, karviainen
  • Minttu: omena, raparperi, mustikka, karviainen
  • Rosmariini: mansikka, raparperi, karviainen
  • Vanilja: mansikka, vadelma, mustikka, raparperi, omena, herukka, puolukka, karviainen
  • Lakritsajauhe: mustikka, vadelma
  • Tumma suklaa: vadelma, raparperi, mustikka
  • Lähde: Kotiliesi puutarha 15/2016

2018 keitelty lasipurkkihilloiksi
  • Valkeakuulas omenalohkoja 4790 g + 4750 g +5100 g + 3000 g + 1600 g + 2600 g +2600 g = 24,5 kiloa ja pakastimessa on vielä 1,5 kiloa. Sain hilloa ehkä 6,5 l + 6,5 l + 7 l + 5 l  + 2 l  + 3 l + 3 l =  33 l. 
  • Valkeakuulas omenalohkoja 3360 g = ? l soseeksi pakastimeen.
  • Vadelmaa 4 l + 5 l + 3 l +3 l + 3 l = 18 litraa. Sen kanssa pensasmustikkaa 2 l, mustaherukkaa 4,5 l, raparperipaloja 2 l, mustikoita 2,5 l, punaherukoita 3 l = 14 litraa. Sain hilloa 4 l + 6 l + 3,25 l +3,75 l + 3,5 l = 21 litraa eli 2/3 marjojen määrästä.
  • Raparperia 600 g hilloksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti